keskiviikko 28. joulukuuta 2016

KE 28.12.2016

Taitelija Markku Hakolan maalaus Kalajoen papista Niilo Kustaa Malmbergista ja Malmbegin tuvasta

Päivän sää Kalajoella

Tänään Kalajoella on selkeä ja poutainen päivä. Lämpötila on -1 C ja -4 välillä. Tuulen suunta vaihtelee koillisen ja pohjoisen välillä. Tuulen voimakkuus on 4-8 metriä sekunnissa. Ilman suhteellinen kosteus on 78 %. Aurinko nousee 10.20 ja laskee 14.31. Päivän pituus Kalajoella on tänään 4 tuntia 11 minuuttia.
Tänään on Piian nimipäivä. Tänään on viattomien lasten päivä.
Huomisen ennuste Forecan mukaan on seuraava

Päiväni

Katsoin yöllä jääkiekon nuorten MM-kisojen ottelun Suomi-Tanska, jonka
Suomi - Tanska jääkiekkopelin. Tiedotusvälineet kirjoittavat mielestäni aivan oikein Suomen joukkueenpelin tasosta.
Suomi on kaukana omasta tasostaan: "Jokaisella peiliin katsomisen paikka"

Jättiyllätys! Tanska nöyryytti Pikkuleijonia

Punnitsin aamulla itseni ja vuorokaudessa on nesteenpoistolääkkeen, ruokailun vähentämisen ja lisääntyneen liikunnan johdosta pudonnut paino 2,0 kg. Verenpaine edelleen heittelee, mutta nyt lukemat olivat 145/97 ja lepopulssi 68. Heräsin aamulla tasan kello 08.00.
Katsoin sähköpostit. Oli vain roskapostia. Katsoin facbookin. Eilen blogisivuillani vieraili 2925 kävijää. Luin aamun lehdet ja tein muistiinpanot.

Valmistin itselleni aamupalan. Porkkanaa, hapankaalta, punajuuria, valkosipulia, paprikaa ja suolakurkkua. Juomaksi teetä hunajan ja voikukanjuuren kanssa. Poljin kuntopyörällä 10 minuuttia. Täydensin blogiani mietelauseilla sekä Kalajoen historia-osioilla. Kävin lukemassa päivän Kalajokilaakson ja Kalevan. Ei mitään uutta auringon alla. Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Katsoin Yle Areenan antia. Katsoin musiikkikappaleet blogiini. Katsoin valokuvat Kalajoki-historian esittelyyn tässä blogissa. Kuntopyöräilin jälleen 10 minuuttia. Levähdin sohvalla jonkin aikaa. Söin kaurapuuroa ja mustikoita sekä kananmunan. Täydensin blogiani Kalajoen historian kuvillla ja teksteillä. Kävin kävelemässä 5 km kävelylenkin. Join lasillisen vettä. Täydensin blogiani päivän tapahtumilla. Kirjoitin Aate Juolasta jutun. Kuntppyöräilin 10 minuuttia. Söin kaurapuuroa ja mustikoita sekä join lasin mehua. Levähdin sohvalla jonkin aikaa ja ajoin kuntopyörällä 10 minuuttia. Täydnsin blogiani vitseillä. Ajoin kuntopyörällä 10 minuuttia. Valmistin tehosekoittemella omenasta, madariinista, kreikkalaisesta jogurtista, mustikoista ja sekamehusta juomaa. Join lasillisen. Ajoin kuntopyörällä 10 min. Katsoin televisiosta mielenkiintoisen ohjelman hevosmiehestä eli Valde Salojensaaresta,

Uutiset

Japanin pääministeri vieraili Pearl Harborissa – esitti osanottonsa uhreille, ei anteeksipyyntöä

Toshibaa uhkaa miljardien dollarien alaskirjaus – osakekurssi valahti 20 prosenttia

Romanian presidentti hylkäsi musliminaisen valinnan pääministeriksi – syynä ehkä aviomiehen kytkökset Syyrian hallintoon

HS-gallup: Sipilän kansansuosio on romahtanut puolessa vuodessa

Ville Niinistö vihreiden puheenjohtajakisan suosimissyytöksistä: ”Olen hämmentynyt ja surullinen”

Nämä 40 asiaa muuttuvat ensi vuonna: Lapsilisiä ja takuueläkkeitä leikataan, bensa kallistuu, työttömille tiukemmat ukaasit...

Mereen syöksyneen venäläiskoneen mustan laatikon nauhat julki: "Kapteeni, me putoamme"

Lapissa pyörii miljoonien eurojen salainen bisnes – ”Näitä autoja ei sitten saa kuvata”

Ruotsin poliisilla suuria vaikeuksia useissa maahanmuuttajalähiöissä

Venäjä ja Turkki sopivat tulitauosta koko Syyriassa - astunee voimaan puoliltaöin

Tieverolle täystyrmäys, autojen kyttäystä vastustetaan jyrkästi – "valmistelu salamyhkäistä"

Tapaus Liisa Mariapori, uusiutuuko oikeusmurhan yritys mv-lehden kohdalla

Mielenkiintoiset blogit ja ajatukset

Euroopan synkkä vuosi

Maailman tila vuodenvaihteessa 2016-2017?

Juha Sipilän kansansuosio romahti

Karjalan kuvalehdessä

KALAJOKI-NÄYTTELY

Kirpputori Etapin esittely

Kalajoki-näyttely Etappi-Kirppiksellä

Kalajoki-näyttelyn synty

Kalajoki-näyttelyn valokuvanäyttely

Kalajoki-näyttely Tapion Tuvalla

KALAJOEN HISTORIAA

Taitelija Markku Hakolan maalaus Paavo Ruotsalaisesta ja käräjätalosta
Paavo Ruotsalainen ja Kalajoen käräjät

Niilo Kustaa Malmebg – Kalajoen pappi
Leo Takalo on tehnyt pienoismallin Malmbergin tuvasta

Laivanrakennus Kalajoella

Taitelija Olga Markova-Orelin maalaus Kalaja-laivasta
Kalaja-laiva ja sen tuhoutuminen

Kalajoen metalliteollisuuden alkujuurilla

Friisien konepaja

KALAJOEN HISTORIAA KUVIN

Kalajoen suojeluskunnan oravakomppanialaisa poikia Vuorenkallion alueella 1920-luvun puolivälissä. Kuvassa vasemmalla Paavo Kalajo, Tauno Alajoki, Leevi Tarvainen, Olli Laitala, Antti Kalajo, Paavo Laine, Sergei Hongell, Kalle Haavisto, Reino Himanka, Arvi Pahkala, Paavo Saari, Uuno Himanka ja Olavi Manninen,

Kalajoen suojeluskunnan esikunta lähetti kolmimiehisiä partioita vangitsemaan kutsunnoista kieltäytyneitä ja Kannuksen vankileirille lähetettäviä ”kapinallisia”. Yksi partioista komennettiin Holmanperälle. Partionjohtajana oli Jaakko Hukka apunaan maanviljelijä Juho Poukkala ja Hannes Karjaluoto, joka kuului Akseli Kärjän Nuorisoseuralla harjoittamaan ”Oravakomppaniaan.” Partio löysi kutsuntaikäisen Onni Orasmaan Luoto-Friian tuvalta. Käydyn keskustelun aikana Orasmaa, jolla oli pukunsa päällä, ilmoitti lähtevänsä kunhan polttaa tupakkansa loppuun ja käy vaihtamassa vaatteet kotonaan. Hukka ilmoitti silloin, että ellei Orasmaa lähde välittömästi, hänet ammutaan. Jonkin ajan kuluttua Karjaluoto kysyi ”joko minä ammuna” johon Hukka vastasi, että ”ammu”., mahdollisesti luullen Orasmaan täsät pelsätyvän, ja lähtevän heti partion mukana. Hannes Karjaluoto, joka V.H. Kiviojan mukaan ”lie ollut vähän kouho ja hätäinen”, veti kuitenkin välittömästi liipaisimesta ja Orasmaa kaatui kuolleena lattialle.

Wäinö Havas

Wäinö Havas pääsi ylioppilaaksi 1916, pappisivhkimys 1921, teologian erotutkinto 1921 ylimääräisenä pappina Suomen Puolustusvoimissa Lappeenrannassa sekä Oulussa, ylimääräisenä pappina Suomen Puolustusvoimissa Rovaniemellä ja Kittilässä 1921-1927. Hän kävi saarnamatkalla USA:ssa 1925-1926. Hän toimi Merijärven kirkkoherrana 1927-1935, jolloin hän palveli rautiolaisia 1928-1930 ja Kivijärven kirkkoherrana 1935-1941. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana 1.9.1939 -21.8.1941. Hän oli presidentivalitsijamiehenä 1937 ja 1940.
Talvisodan puhjettua Havas kuitenin lähti rintamalle vapaaehtoisena. Kansandustajista myös Heikki Nisknen ja Paavo Susitaival lähtivät sotaan vapaaehtoisina. Havas kaatui jatkosodan alussa 21. elokuuta 1941 Suojärven Suvilahdella ollessaan pysäyttämässä neuvostoliittolaista hyökkäsyvaunua JR 50:n 6. komppanian päällikkönä.
Wäinö havas oli kuollessaan vasta 43-vuotias, mutta ehti elää hämmästyttävän monimuotoisen elämän. Nykyisestä virsikirjasta löytyy seitsemän Havaksen virttä, tunnetuimpana kenties hänen suomentamansa J.L. Runebergin Isänmaan virsi. Wäinö Havas on yhä kunniassa lestadiolaisen herätysliikkeen suurmiehenä. Havaksen vaimosta tuli sotaleski ja kymmenestä lapsestaan sotaorpoja.
Kuvassa himankalaisia talonpoikaismarssille lähdössä olevia miehiä.

Talonpoikaismarssi oli oikeistolaisen Lapuan liikkeen kannattajien Helsingissä 7. heinäkuuta 1930 järjestämä joukkotapahtuma. Siihen osallistui 12 000 marssijaa.Talonpoikaismarssia on pidetty Lapuan liikkeen merkittävänä voimannäytteenä. Lapuan valtuuskunta lähetti kiertokirjeen Suomen talonpojille, joiden tuli marssia Helsinkiin ilmoittamaan, että kommunismi on kitkettävä Suomesta. Ajatus marssiin saattoi tulla Italiasta, jossa Benito Mussolinin ohtamat talonpojat marssivat Roomaan 1922, mutta marssin suunnittelijan mukaan marssi oli suunniteltu vastaavanlaisen, Ruotsissa vuonna 1914 järjestetyn marssin mukaan. Marssireitti suunniteltiin muistuttamaan kenraali Gustaf Mannerheimin johtamaa valkoisten voitonparaatia Suomen sisällissodassa1918. Marssijat kuljetettiin autoilla Helsinkiin, merkittiin sinimustin nauhoin ja järjestettiin ryhdikkääksi rivistöksi. Nauhat marssijoille oli järjestänyt Minna Craucher. Marssijat ottivat vastaan Senaatintorilla presidentti Lauri Kristian Relander, pääministeri Pehr Evind Svinhufvud, Mannerheim sekä Lapuan liikkeen johtohahmo Vihtori Kosola.
Kuva pommituksen jäljiltä.

Laskiaispäivä 22.2.1944 oli kaunis ja aurinkoinen päivä. Edellisenä päivänä oli pommitettua Oulua. Tieto siitä oli tullut myös Kalajoelle. Petroskoin Radion Tiltu oli ilmoittanut, että Kalajoelle pudotetaan laskiaispullia.Pakkasta oli muutama aste ja lunta oli aika vähän. Kouluissa oli vapaapäivä laskiaisen johdosta. Sota-ajan askareet tehtiin pääasiassa naisvoimin. Joitakin vanhimpien ikäluokkien miehiä oli kotiutettu toistaiseksi.Laskiaistiistai kääntyi iltaan. Ilma oli tyyni ja taivas pilvetön.
Kello 19.20-19.25 alkoi kuulua lentokoneen ääniä pohjoiselta taivaalta. Lentokoneiden suunta oli etelään päin.Koneet lähestyivät Kalajokea mereltä päin jokiuomaa pitkin.Koko kirkonkylä oli pimentämättä. Ikkunoista loistivat valot. Sadat kalajokiset olivat ulkona. He olivat tulleet kuuntelemaan ja katsomaan näkyisikö mitään.
Koneen ollessa kirkonkylän keskustan yläpuolella oli hetken kuulunut pommien pudottamisesta johtuvaa ujellusta ja sitten valtava pommien räjähdyssarja ja ilmanpaineaalto. Valot sammuivat kaikkialta. Pommien pudottamisen tarkka ajankohta lienee ollut 19.35. Niihin lukemiin oli heiluriseinäkello pysähtynyt Honkelassa. Lentokoneiden arvioitu lentokorkeus oli 1-2 kilometriä. Kone kaarsi etelään ja hetkisen kuluttua ilmeisesti samaan laivueeseen kuulunut kone pudotti laskuvarjopommin ja heti perään sarjan pommeja Kuivatjärven alueelle Hiekkasärkkien läheisyyteen. Samat koneet lienevät pudottaneet pommeja Kälviän Peitsoon etelään lentäessään. On todennäköistä, että sama laivue pudotti pommeja myös Merikarvialle. Venäläisten lennot olivat todennäköisesti suoritettu Virosta käsin.
Yksi pommi osui nykyiselle Pommitielle ja katkaisi suurjännitelinjan. Siksi valot sammuivat. Pommit putosivat suurjännitelinjan päälle ja katkoivat linjoja niin ne aiheuttivat myös näyttävän valoilmiön. Toinen pommi osui Lahdenperän talon merenpuoleiseen päätyyn noin 2-3 metriä seinästä. Talon toinen pää sortui kokonaan ja opettaja 
Vieno Lahdenperä os. Hongell sai surmansa silmänräpäyksessä. Kolmas pommi osui suurjännitelinjan jalkapylvään viereen. Neljäs pommi jäi suutariksi erään ladon viereen. Viides pommi osui meijerin merenpuoleisen päädyn lähelle repien suuret alat rappausta ja rikkoen ikkunat. Kuudes pommi osui meijerin Pitkäsenkylän puoleisen päädyn lähelle ojaan. Pommi vaurioitti meijerin lastauslaituria. Sama pommi rikkoi Aino ja Oskari Kähtävän talon ikkunat ja aiheutti talolle sirpalevahinkoja. On todennäköistä, että tästä pommista Aarne Kähtävä sai sirun kainaloonsa. Seuraavat kolme pommia osuivat Kärjenkoskeen ja repivät vain jäähän reikiä. Pommien paineaalto rikkoi ikkunoita n. kilometrin säteellä. Kalajoen sairaalassa tohtori Untamo Sorasto hoiti Aarne Himangan. Muita henkilöitä ei vastaanotolla käynytkään.

Blogini

Irronut leuka kalisi kuin hylkeen pää keitettäessä

Yle Areena/Yuotube

Maalikooste: Tanska - Suomi

Afrikan luonnon helmiä

Marlene Dietrich viimeiset vuodet

Jääkauden jättiläiset

Päivän mietelauseet

Koskaan ei ole liian myöhäistä elää eläämäänsä onnellisena elämänsä loppuun saakka.
Ei ole parempaa hetkeä olla onnellinen kuin tässä ja nyt.
Joka voi iloita tänään, alköön odottako huomiseen.
Kaikki on mahdollista … mahdotonkin!
Iällä ei ole mitään merkitystä ellei satu olemaan juusto.
Puolet elämän iloista on löydettävistä pikkuasioista – ohimennen siepatuista.

Musiikki

Poju-Poika Saunoo (Lyrics)

Akselin ja Elinan Häävalssi - Erkki Junkkarinen

Eija Sinikka - Kanssasi Sun

Matti Esko - LÄMMIN, HELLÄ PEHMOINEN

ANNE JA ANNELI MATTILA & JANNE TULKKI - Sielu salamoi

Danny & Aikamiehet - Tämä taivas tämä maa

Georg Ots...uudelleen jos luokses tulla voisin...

"Kertokaa Se Hänelle" - Dmitri Hvorostovsky - Dicitencello vuie

Laura Voutilainen - Niin Kuin Meren Hiekkaa

kari tapio -jälkemme hiekalla

Liikunta ja terveys

Paino 105,6 kg. Verenpaine aamulla 145/97 , pulssi 68. Verenpaine illalla 155/86   lepopulssi 77. Jumppa 0 /5990 min, kävely 5 km/318 km, pyöräily 0 km / 1727 km, uinti 0 m / 74000 m, kuntosali 70 / 4320 min, juoksu km, hiihto 46 km, rullaluistelu.

Loppukevennys

Argentiinan entinen presidentti sai korruptiosyytteen – tuomari jäädytti 605 miljoonan euron edestä Cristina Fernándezin varoja


Anna ja Topi yrittivät todistaa Kelalle, etteivät seurustele: Kuvat eri sängyistä ja äidin todistus

Juha Miedon jouluherkuttelussa yllätyskäänne - tuntematon lähetti lisätorttuja!

Erikoisen värinen ravihevonen hämmentää Pirkanmaalla: "Kaikki ihmettelevät"

Lähes 90 irakilaista tuotiin laittomasti Suomeen - KRP:n laaja tutkinta valmis

Jälleen järkyttävä teko Berliinin metrossa: Nyt koditon sytytettiin tuleen – seitsemän pidätetty

Pomolta tuli viesti. ”Lähetä yksi niistä hauskoista vitseistäsi.”. Työntekijä: ” En kerkiä nyt. Teen töitä.” Pomo: ”Toi oli mahtavaa. Lähetä vielä toinen.”

Sattuipa tosiaankin kerran hassunpuoleinen tapaus. Nimittäin, kuinka ollakaan ja kas kummaa, nuori mies oli jollakin konstilla saanut itsellensä iskettyä typykkäkaverin.
Lähtivät autoajelulle ja poikapa jossain vaiheessa kurvasi suojaiselle metsätielle.
Pysäköipä hän auton sinne ja alkoi perehtymään tarkemmin tyttöönsä. Ja kun touhu oli käynyt aika kuumaksi ja oltiin ihan siinä siemennysvaiheessa, niin tyttöpä, tuo katala inehmo, pisti jarruja päälle ja ilmoitti hän seuraavaa:
-"Tämä olisi varmaan pitänyt sulle kertoa jo aiemmin, mutta itseasiassa olen ammatiltani ilotyttö ja tästä touhusta pitäs saaha satanen, ja maksu etukäteen, kiitos."
No, poika oli niin täpinöissään, että eihän siinä muu hyvinyt kuin avata rahapussi ja maksaa satku pois, että saahaan homma etenemään. Ja kun homma oli touhuttu loppuun, niin poika pisti kaikessa rauhassa tupakaksi.
Tyttö kysyi, että: "No?".
Poika, että: "Mitä no?"
Tyttö, että: "Eiköstä aleta lähteä takas kaupunkiin?"
Poika sanoi, että: "Tämä varmaan olisi pitänyt sanoa sulle jo aikaisemmin, mutta itseasiassa olen ammatiltani taksimies ja pitäs saaha tästä kyydistä sataviiskymppiä. Ja maksu käteen kiitos.

Sinullapa onhyvän näköiset liivit,mies kehui vaimolleen.Ovatko ne ihan uudet?-Tavallaan .Löysin ne eilen meidän auton takapenkiltä.

Hienoilla kutsuilla isäntä pitää pitkän puheen. Eräs vieraista
ikävystyy täysin ja kääntyy tuskaisen näköisenä erään naisen puoleen
ja kysyy:
- Miten ihmeessä tuon idiootin saisi hiljaiseksi?
- En tiedä, vastaa nainen, minäkin olen yrittänyt sitä jo 20 vuotta!

VALTIOPETOS

Nettikirja

Natura

Jorma Jaakkola

Oikeusvaltio Suomi

Oikeuslaitos ja poliisiblogi


Oikeusvaltio Suomi

Oikeuslaitos ja poliisiblogi

Jyrki Virolainen Irvokas näytelmä oikeusvaltiossa

Sinivalkoinen kavallus

SUOMEN TRAGEDIA .. tästä kansan ahdinko alkoi

Presidentti Halosen salaamispäätös 30.8.2002

Laman ja Rahan Pelurit selvitys laman ”hoidosta”

Koiviston konklaavin salaisesta muistiosta

Pankit harhauttivat

Koiviston konklaavin lähdetiedot…

Ei vain armorikkautta, vaan oikeutta!

Pankkikriisin karmea totuus julki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti