lauantai 23. syyskuuta 2017

LA 23.09.2017

JHT aloitti Suomisarja voitokkaasti ja vahvasti. Huomenna on vastassa Kajaanin Hokki Kajaanissa.

Kirpputori Etapin esittely

Kalajoki-näyttely Etappi-Kirppiksellä

Kalajoki-näyttelyn synty

Kalajoki-näyttelyn valokuvanäyttely

Kalajoki-näyttely Tapion Tuvalla

Päivän sää Kalajoella

Tänään Kalajoella on melko pilvistä ja poutaa. Lämpötila on + 14 C ja + 9 C välillä. Tuulen suunta kaakosta. Tuulen voimakkuus on 3 metriä sekunnissa. Ilman suhteellinen kosteus on 90 %. Aurinko nousee 07.08 ja laskee 19.23. Päivän pituus Kalajoella on tänään 12 tuntia 15 minuuttia.
Tänään nimipäiviä viettää Mielikki, Minja ja Miisa.

Huomisen ennuste

10 vuorokauden sääennuste Kalajoelle näyttää tällaiselta

Päiväni

Heräsin viiden jälkeen. Viime aikoina olen nukkunut paremmin yöni. Punnitsin itseni ja mittasin verenpaineeni. Katsoin sähköpostini ja facebookin. 

Oma käsitykseni Jylynkallion kirjoituksista on se, että ne ovat jo niin heikossa kunnossa,ettei niistä ole mahdollisuutta saada selvyyttä. 

Tässä kuitenkin Matti Kiviojalta arvokasta tietoa Jylyn kalliokirjituksista:

Lähetin jo ne Jylyn venäjänkieliset paperit Hannu Siipolalle. Nyt penkoessani niiden suomennos kuitenkin löytyi, joten Hannun vaimo säästyy turhalta käännöstyöltä. Suomennos on koneella kirjoitettu, ehkäpä N-liiton suurlähetystössä, koska myös allekirjoitus on vain koneella kirjoitettu:
"Suomennos
Lausunto Kalajoen kalliokirjoituksesta
Tutustuttuani Kalajoen kalliokirjoituksesta otettuun valokuvaan voin tehdä seuraavan päätelmän:
1. Kirjoitus on säilynyt hyvin huonossa kunnossa: monet merkit ovat pyyhkiytyneet pois, ja joitakin merkkejä ei yleensä enää voi lukea; osa kirjoituksesta ei ole säilynyt. Olisi tarpeen suorittaa kirjoituksen systemaattinen analyysi paleograafisesta näkökulmasta, ts. vahakuva, sarja jäljennöksiä, leikkausten analyysi ja ultraviolettisäteillä suoritettu valokuvaus. Ei ole suinkaan mahdotonta, että loppujen lopuksi ilmenee, että olemme joutuneet tekemisiin luonnon omalaatuisen oikun eikä kirjoituksen kanssa. Esimerkkinä sellaisista tapauksista voi mainita ns. riimukirjoituksen lukemisen Runamosta, jonka Magnusson "luki" v. 1841. I. Varso on kuitenkin jo v. 1844 todistanut, että tämä "kirjoitus" on syntynyt vain atmosfääristen ilmiöiden ja kalliolajien rapautumisen seurauksena.
2. Siinä tapauksessa, jos kalliokirjoitus todellakin osoittautuu kirjoitukseksi, voidaan pitää varmana, että tämä kirjoitus ei ole skandinavialainen: germaanisilla riimukirjoituksilla on ominaista täysin eroava dictus (kirjoitustapa): pyöristettyjen kirjoitusmerkkien runsas määrä tässä kirjoituksessa puhuu kiistämättömästi sen puolesta, että sitä ei voida pitää sellaisena kirjoituksena, joka on tehty skandinaavisten riimukirjoitusten tapaan. Tämän ohella "kirjoituksessa" on yläviiva, joka yhdistää useita kirjoitusmerkkejä, mikä samoin puhuu sen epäskandinaavisesta luonteesta.
3. Joidenkin kirjoitusmerkkien esiintyminen kuvassa ja leikkauksessa N:o II tekevät jossain määrin mahdolliseksi sen olettamuksen, että tämä on slaavilaista kirjoitusta, joka on rinnastettavissa XI - XII vs. (1100-1200 vuosisatojen) paalu- ja tuohikirjoituksiin. Sen vuoksi olisi toivottavaa tutustuttaa asiantuntijoita venäläisen paleografian mukaan tähän kirjoitukseen.
4. Lopullisen lausunnon tästä "kirjoituksesta" voi tehdä vasta sen jälkeen, kun siitä on saatu tarkka paleograafinen kuvaus ja analyysi itse paikalla sekä asiantuntijan päätelmä venäläisen paleografian mukaan. E. Makajev 8.10.1966"

Toinen lausunto:
"Suomennos
Lausunto Suomessa Jylyt-kalliolla olevasta kalliokirjoituksesta
Tutustuttuani alustavasti Kalajoen kalliokirjoituksesta otettuihin valokuviin voin tehdä seuraavan päätelmän:
Kirjoituksessa on slaavilaisia kirjaimia. Niitä ei kuitenkaan nyt voi lukea johdonmukaisesti. Esim. valokuvassa N:o 5 tuntee kirjaimet - - - - - - tai - . Muita kirjaimia on vaikea todeta, koska ne eivät ole selviä. Liitekirjelmässä on mainittu, että kirjoituksissa on ylhäällä 'viiruja, jotka yhdistävät yhteen muutamia kirjaimia'. Valokuvissa ei erota näitä viiruja. Mutta jos ne ovat olemassa, se ikään kuin puhuu sen puolesta, että kirjoitus on slaavilainen: tällainen viiru on näköjään ns. 'titlo', s.o. merkki, joka merkitsee, että tämä sana on annettu supistetussa muodossa. Tämä titlo, joka on sijoitettu yhden tai muutaman kirjaimen ylle, voi myös merkitä, että nämä kirjaimet on käsitettävä numeroiksi (XVII vuosisadan eli 1700-luvun loppuun saakka numeroilla oli slaavilaisessa kirjoituksessa kirjainmerkit). On vaikea päätellä esitetyn aineiston perusteella, mihin vuosisataan nämä kirjoitukset olisi sijoitettava. Mutta päätellen näiden kirjoitusten löytöhistoriasta, jos se on tarkkaan esitetty, voi ajatella, että ne ovat kyllin vanhoja, ja ne on välttämättä tutkittava.
Toivoisin seuraavia lisäselvityksiä kalliokirjoituksia esittävien valokuvien lisäksi:
1. Miksi kirjoitukset tulivat valokuvissa väriltään valkoisina? Merkitseekö se, että niitä on liidutettu, jotta voitaisiin helpommin lukea?
2. Olisi toivottavaa saada kirjoituksista vedos filtratusta paperista tai jokin muu jäljennös.
3. Missä tämä kallio sijaitsee: Suomen ja Venäjän rajalla tai kaukana siitä?
4. Mitä tunnetaan Suomen historiassa niistä kaupungeista, kylistä tai luonnonmerkeistä, jotka sijaitsevat lähellä löydettyjä kalliokirjoituksia.
GIM Käsikirjoitusosaston päällikkö hist. tiet. tohtori M.V. Shtshepkina 11.9.1967"
- - - - - Kukapa näitä tutkisi, asia ei ainakaan aikaisemmin 'ottanut tulta', vaikka isä-VHK kuinka yritti?

Liittyen Jylyn kalliokirjoituksiin laitan tähän vielä isä-VHK:n kirjoittaman kirjeen kopion:
"Kalajoki 19.2.1970
Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen
Minullakin olisi metsästettävää Moskovasta, mutta annan sen Sinulle toimitettavaksi taas, kuten muistat antaneesi kirjeeni Rautaruukilla Pääministeri Kosyginille joitakin vuosia sitten, vähän ennen kuin tien vierestä portiltamme seurasin ohiajamistanne. Milloin tulette käymään meillä ja Kallassa, jossa taas heinäkuun alussa pidän leiririppikoulua ennenkuin lähden esperantistien maailmankongressiin Wieniin. Asun tyttäreni talossa, jossa on hänen kirjakauppansa vastapäätä Virastotaloa eli postia ja poliisia.
Suur-Kalajoen historiasta II osan siv 542 näet Jylyn kalliokirjoituksen valokuvan. V. 1956 sellaisen otti Muinaistieteellisestä Toimikunnasta lähetetty Jouko Voionmaa. Toukokuussa 1967 kävivät pyynnöstäni samasta firmasta Laaksonen ja hänen piirtäjänsä ottamassa niin hyvät kuvat kuin osasivat. Abklatsch-paperia heillä ei ollut, vaikka olin sitäkin pyytänyt heitä tänne kutsuessani. Heti kesäkuun alussa Kustaa Vilkuna vei ne Leningradiin arkeologien konferenssiin. Sain Suomi-Neuvostoliittoseuran kautta 1967 vuoden lopulla 8.10. 1966 (67?) päivätyt lausunnot Moskovasta E. Makajevilta ja 11.9. 67 M.V. Shtshhepkinalta. Molempien mielestä siinä on muinaisvenäläisiä (slaavilaisia) kirjaimia, joista vain harvat ovat selviä, joten pyysivät parempia valokuvia, joihin sanoivat venäläisillä olevan mahdollisuuksia. Saattokirje oli päivätty H:gissä 9.1.1968, allekirjoittajana Pääsihteeri Risto Rönkä.
Heti pyysin Suomi-Neuvostoliittoseuran kautta, että he tulisivat tai muita lähettäisivät tänne kirjoitusta kuvaamaan ja tutkimaan ja lupasin heidät huoltaa kotonani ja opastaa ja olla tulkkina. Mitään ei ole kuulunut. Viime kesäkuussa taas olin Kirjokalliontiellä Suom-Venäl-koulussa venäjän opettajain seminaarissa (opetan muutakin ja kovat sukututkimustyöt ovat menossa ja entinen täysi terveys ja työkunto) ja siellä pyysin Suomi-Neuvostoliittoseuran edustajalta (Lind? vai mikä nimi oli?) että asiaa taas ajettaisiin. Mitään ei ole kuulunut. Heinäkuun lopussa Dipolissa esp-kongressissa puhuttelin sen alan miehiä ja kerroin esperantoksi ja venäjäksi asian. Lupasivat viedä terveiset perille, että odotan tutkijoita. Mitään ei ole vielä kuulunut. Kaikki ilmoitin, mitä he tietoja kalliosta pyysivät lausunnossaan.
Nyt saanen luottaa siihen, että metsästät sieltä tutkijat tänne. Minusta tuntuu, että se on rajankävijäin tekstiä, kun se on melko lähellä Pähkinäsaaren rauhan rajaa 1323.
Monin terveisin ja Jumalan siunauksen toivotuksin.
Tuus, V.H. Kivioja

Kalajoen alueella on todennäköisesti muitakin vanhoja kirjoituksia, joita ei ole vielä tutkittu riittävästi. Rahjan saaristosssa lienee sellaisia. Ehkä Korkeasta löytyy kirjoituksia, jos huhut pitävät paikkansa.

Myös Ison Vihan ajasta tietoa:
Rahjankylässä käytiin katsomassa saarta, jossa oli perimätiedon mukaan ollut isonvihan aikana sissipäällikkö(?) Laurukaisen piilopirtti. Muistelen, että kerrottiin venäläisten tulleen sinne veneellä häntä hakemaan, mutta Laurukainen olikin kerinnyt ottamaan venäläisten veneen ja niin he jäivät sinne ja Laurukainen pääsi pakoon.

Luin lehdet ja tein muistiinpanot. Menin uudestaaan nukkumaan. Heräsin yhdeksän jälkeen. Kävin pesulla. Aamukahvin jälkeen lähdin toimistooni Kalajoki-näyttelyyn.
Tänään oli kävijöitä muun muassa Nivalasta.

Suomi-sarjassa yksi ylitse muiden – joukkueet esittelyssä

Kävin pyörälemässä 28 km. Lähdin katsomaan Suomensarjan jääkiekko-ottelua Kalajoen jäähalliin. JHT voitti murskaavalla ylivoimalla, mutta ainostaan numeroin 9-4. Tasoero oli suuri ja tulos olisi voinut olla jopa 15-0.

Mietelauseet

Joka ei ole kohdannut vastoinkäymisiä, ei tunne omia voimiaan.
Joka puhuu vaivoistaan, hän jo lohduttautuu.
Ei pahempaa vihamiestä kuin entinen ystävä.
Joka antaa, saa.
Isänmaan rakkaus ei tunne toisten maitten rajoja.
Jokaisella maalla on sellainen hallitus kuin se ansaitsee.

Blogini

Suomisarja käynnistyy

JHT – MuiK 9-4

Käräjäoikeus hävitti kuulustelunauhat

Kiitän vastauksestanne, arvoisa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja

Päivää, oletteko samaa mieltä kuin ….?

Mikä laillisuusvalvojan päätöksessä 08.09.2017 Dnro OKV/1477/1/2017 on moitittavaa?

Ovatko perustuslakivaliokunnan jäsenet mukana valtiopetoksessa?

JHT – SapKo 2-7

PR-talojen konkurssivyyhti todistusaineistoineen

PR-talojen konkurssivyyhti todistusaineistoineen 2

PR-talojen konnkurssivyyhti todistusaineistoineen 3

Tyytymättömyyden ilmaisu Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden käräjäoikeuden esteellisyyttä koskeva osaratkaisuun

Mielenkiintoiset blogit

Analyysi: Britannian luvattu renessanssi viivästyy – pääministeri May otti aikalisän brexitiin

Pääkirjoitus: Saksan vaalit kertovat Euroopan suunnasta

Meidän on kaikki, jos meidän on työ: Poliitikot älkää myykö isänmaata!

Kenraali Mannerheimin kaksi puhetta - ja mitä siinä välissä jäi tapahtumatta

Maahanmuutto murtaa budjettiraamin – Suomen huono-osaiset maksajina

Sukupuolineutraalit tittelit

LIIKAMÄÄRÄINEN VELANPERINTÄ ON RAHANPESUA

Alueelliset uutiset

Uhkaava palo saatiin hallintaan tehdasalueella Raahessa

Asemanseudun ilme muuttuu Ylivieskassa

Kotimaan uutiset

Laura Huhtasaari vahvistettiin perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi

HS-gallup: SDP nousi toiseksi suo­si­tuim­mak­si puolueeksi - vihreät putosi kolmanneksi

Karina Jutila: Politiikan aikakäsitys on muuttunut ja päätösten monipuolinen, hidas valmistelu näyttää vanhanaikaiselta
(Karina Jutila työskeli lukioaikanaan yrityksessäni Leiribaari Ky).

Sikatilat vaikeuksissa: Eläinlääkärit eivät saa Oriolalta lääkkeitä ja rokotteita – Evira: "Isoimman mittaluokan ongelma Suomessa"

Ulkomaan uutiset

Meksikossa jälleen voimakas maanjäristys

YK haluaa reilut 167 miljoonaa euroa auttaakseen Myanmarista paenneita rohingyoja

Yhdysvallat suunnittelee maakohtaisia rajoituksia maahantuloon

Saksan vaalien todennäköiselle voittajalle politiikka on ongelmien ratkaisua – Näin seuraat sunnuntaisia vaaleja Ylen kanavilla

Ukrainan suurlähettiläältä poikkeuksellinen Venäjä-varoitus Suomelle – ”Suomen kansalaiset ovat levittäneet vahingollisia ajatuksia ”

Talousuutiset

Kiinalaiset haluavat suomalaista kuusta lasten huonekaluihin – tuo töitä Mikkelin Otavan sahalle

Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

Nord Stream 2 on pyytänyt Suomelta lupaa kaasuputkelle – kulkisi lähes 400 kilometriä Suomen talousvyöhykkeellä

Urheilu-uutiset

Vimpelin Veto jälleen mestariksi

TPS nylki Kärpät – Pelicans ja Lukko murskaavia

Heli, 50, on uskomaton voimanpesä – maatilan emäntä hurahti leuanvetoon ja takoo nyt lypsyjen lomassa Suomen ennätyksiä

Suomalaispyöräilijä loukkaantui vakavasti autokolarissa – karmea tilanne MM-kisoissa tallentui videolle

Loppukevennys

Kuolleen tyttöystävänsä muistoksi jo 12 000 km pyöräilleen miehen matka oli katketa Suomeen – iloinen yllätys pelasti

Miljonäärin lesken kauhunhetket arvotalossaan - varkaat hyökkäsivät yöllä: "Pelkäsin kuolevani sorkkaraudan iskusta"

Tuhansien eurojen jahtiviikonloppu valtionyhtiö Terrafamen piikkiin – majoitus, kuljetukset, tarjoilut

Seurakunnassa toiminut isäpuoli teki perheen elämästä helvetin – uhkaili väliin tullutta lastensuojelua ”Jumalan kostolla”

Iäkkään naisen kotiin pyrkinyt valepoliisi jäi rysän päältä kiinni Espoossa – lukkopainin harrastaja piti epäiltyä otteessaan

Video: Isis oli mestaamassa vankejaan – ohjuksin varustettu lennokki teki operaatiosta nopeasti lopun

Rakasteluun kelpasi vaikka vaja” – Kalle Päätalon elämään kuuluivat värikäs seksielämä, salasuhteet ja 17-vuotias rakastajatar

Nuori nainen varasti Lidlin pihalta pyörän ja polki Suomeen repussaan 700 Subutex-tablettia

Eduskunnan edessä itseään puukottaneiden teko tallentui videolle: "Miettivät siinä hetken, ottivat puukkonsa esiin ja tuikkasivat"

Valepoliisi kavalsi 85-vuotiaalta naiselta huomattavan summan rahaa - Poliisi otti epäillyn lahtelaismiehen kiinni

Mikä on totuus?

112:een soittanut mies tyrmistyi - päivystäjä puhui "neekereistä"

Kreikkalaisnaisten surkea huumereissu: 700 euron palkkio jäi saamatta, poliisi seurasi Torniosta Lahteen ja pidätti koko joukon

Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

Sinisilmäinen Sipilä ja "17-vuotias" turvapaikanhakija

Turvapaikanhakijat kitisevät muonituksesta

Elintasopakolaiset Suomessa vaativat rahaa

Papukaija kiroilee Sauli Niinistölle

I need beer

Kummeli taksin kyydissä

YLE AREENA

Siskonpeti

Viimeiset kärrymustalaiset

Bodomin legenda

Ei vanhene koskaan

Liikunta ja terveys

Paino 103,6 kg. Verenpaine aamulla 148/92 pulssi 50. Verenpaine illalla 143/86, lepopulssi 47. Jumppa 0/3160 min, kävely 0/239 km, pyöräily 28/2152 km, uinti 0/85 000 m, kuntosali 0/5940 min, juoksu 0/5 km, hiihto 0/0 km , rullaluistelu 0/0 km.

Lähes puolet suomalaisista potee verenpainetautia – tällä ruokavaliolla voit ehkäistä sitä tehokkaasti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti