maanantai 6. lokakuuta 2014

MA 06.10.2014

Tänään Erkki Ahon ajatelmia asioista

Päivän sää

Lämpötila aamulla + 4 C, tuuli kaakosta 2 m/s, selkeää ja poutaa, suhteellinen kosteus 98 %, lämpötila päivällä + 7 C , aurinko nousee 07.46, aurinko laskee 18.36, päivän pituus 10 t 50 min.

Huominen sää Kalajoella

Tapahtumat

Olen pyrkinyt olemaan taustavaikuttajana kalajokisen lentopalloilun eteenpäin viemiesessä. Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että Liiga-Särkkien taustavoimat ovat liian kapealla pohjalla. Yhtiön hallitus on erittäin kapealla pohjalla. Ymmärrän järjestelyt näin toiminnan käynnistyessä, mutta mielestäni enää jatkossa näin ei voida menetellä. Toimintaa on selkeytettävä.

Olen toiminut kuuluttajana lentopallo-otteluissa aikaisempina vuosina. Jälleen kerran lupauduin kuuluttajaksi. Luonnollisesti jokaisen ottelun jälkeen joudun analysoimaan miten voin tehdä työni paremmin eli teen analyysin : suunnittelu – toteutus ja valvonta. Mielestäni voin tehdä työni paremmin ja tehokkaammin, kun käytän ottelua selostaessani kotijoukkueesta nimeä Särkät. Se on samalla Kalajoki-konsernin mainostamista. Tämä oli myös yhtiön hallituksen puheenjohtajan esitys minulle. Otteluja kuuluttaessa en käytä nimeä kovin usein Liiga-Särkät, koska se vie liiaksi aikaa eikä kuulosta tehokkaalta ja vetoavalta. Kuuluttajalla ei ole monta sekuntia kuulutuksen aikana käytettävissään tapahtumien selostamiseksi ja yleisön ajan tasalla pitämiseksi. On oltava tehokas ja sujuva sanoissaan. Myöskään sana kotijoukkue ei kuulosta tehokkaalta ja kannustavalta. Kuuluttajan on luotava otteluun tunnelma ja löydettävä yhteys yleisön kanssa.

Yleisön on helpompi kannustaa huutamalla ”Särkät” kuin huutamalla ”Liiga-Särkät”. Särkät on huutona tehokas kotijoukkueen kannustushuuto ja se on samalla suurimman sponsorin mainos. Siksi toivon, että seuraavassa ottelussa yleisö kannustaa kotijoukkuetta ”Särkät”-huudoilla. Lisäksi toivon, että paikalle saadaan rumpuryhmät ja huutosakit. Edellisessä eli Suomen Cup-pelissä taputettiin vain käsiä, nyt siihen on seuraavassa pelissä lisättävä kannustushuuto ”Särkät”. Lentopallo-ottelut ovat myös sosiaalista ja yhteisöllistä toimintaa. On voitava osallistua aktiivisesti toimintaan. Liiga-Särkkien joukkueessa on hengenluojana brasilialainen pelaaja Danilo Carvalho. Hän osaa tuulettaa ja tekee sen näyttävästi. Yleisön on oltava mukana näissä tuuletuksi.
Olen varma, että myös lehdistö alkaa käyttämään Liiga-Särkista nimeä Särkät. Näihän tapahtui jo Suomen Cup-ottelun jälkeen; Keskipohjanmaan toimittaja oli tehnyt jo tämän omana ratkaisunaan. Siihen en ollut vaikuttamassa. Särkät-sanan käyttö johtuu yksinkertaisesti siitä, että otteluselostuksen tulee olla selkeä ja ytimekäs. Särkät sanaan menee myös palstamillimetrejä vähemmän kuin Liiga-Särkät sanaan. Lehdillä on rajoitetusti palstamillimetrejä käytössään uutisia tehdessään. Toimittajilla on lehdistön vapaus tehdä asiat niinkuin parhaaksi näkevät.

Näin tulee käymään, että Särkät sana yleistyy jokapäiväiseen käyttöön ja se on todennäköinen tulevaisuus, että kansan suussa Liiga-Särkistä tulee Särkät. Särkät on lempinimi ikäänkuin brasilalasilla jalkapalloilijalla oli Pele. Häntä ei sanottu Edison Arantes do Nascimentoksi, vaan Peleksi, koska Pele oli lyhyempi, helpompi muistaa ja tehokkaampi käyttää. Pele oli erinomainen markkinointinimi. Särkät on myös tehokas nimi käyttää ja kannustaa. Se on myös Kalajoen Hiekkasärkkien mainostamista.

Ymmärrän myös Liiga-Särkkien valmentajan kannanoton ajatukseen. Hänelle Särkät sana on vaikea hyväksyä. Hän tuntee ammattiylpeyttä sanasta Liiga-Särkät. Lentopallo on urheilua ja urheilu on herkkää tunteille. Lentopallossa meillä ei saa olla vihollisia. On kuitenkin selvää, että Särkät sanasta hyötyy vistämättä myös Särkät Volley. On myös totta se, että Liiga-Särkät ei voi olla ainoa oikeaa lentopalloilua tekevä urheiluseura Kalajoella, vaan ansiokasta lentopallotyötä tekee myös Särkät Volley, jonka työtä voidaan parantaa yhteistyöllä. Näihän pitääkin olla. Särkät-sanasta tulee kalajokisen lentopalloilun tuotemerkki. Toivon, että kaikki tahot voivat sen hyväksyä.

Ymmärrän, että tätä joidenkin on vaikea hyväksyä, mutta näin tulee käymään todellisuudessa ja siihen on sopeuduttava. Särkät markkinoinnillisesti mielletään kalajokiseen lentopalloiluun ja matkailuun. Se edellyttää myös sitä, että urheiluseurat sitä myös kunniakkaasti hoitavat. Minä kannatan vahvasti sitä, että kaikki lentopalloilun ystävät työskentelevät yhteisen päämäärän hyväksi. Kalajoki on suhteellisen pieni paikkakunta ja siksi eri urheiluseurojen työn oltava hedelmällistä ja perustuttava positiiviseen energiaan eikä tuhoavaan negatiiviseen energiaan. Urheiluseurojen yhteistyöstä on jo hyvänä esimerkkinä Kalajoen Junkkareiden ja Liiga-Särkkien yhteistyö.

Koululaisten yleikunto heikkenee vuosi vuodelta johtuen liikuntaharrastuksen vähenemisestä. Näin on myös käymässä Kalajoella. Siksi olen ollut taustavaikuttajana koulujen urheilukerhotoiminnassa. Tavoitteena on,että jokaiseen kouluun saadaan toimiva urheilukerho koko kauden toimivaksi ja urheilukerho jatkuisi kesäaikana yhteistyössä urheiluseurojen kanssa. Olen kiinnittänyt huomiota urheilukerhotoiminnassa myös pedagogiseen puoleen. Vetäjän ja ohjaajan tulee olee pedagosesti pätevöitynyt. Silloin hän osaa ohjata lapsia parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt pyydän opettajia ja oppilaiden vanhempia kannustamaan lapsiaan urheilukerhoihin. Urheilukerhotoiminta on myös urheiluseuratoimintaa. Esimerkiksi lentopallopelaajien palkkioita maksetaan urheilukerhon vetäjän palkkioina.

Kunnallisena päättäjänä kuitenkin näen tärkeänä asiana lasten urheiluharrastuksen pätevän ja ammattitaitoisen ohjauksen niin kesällä kuin muinakin vuodenaikoina. Siksi pedagogiselle pätevyydelle on annettava ensi sija. Urheiluseurojen kanssa urheilukerhotoiminnassa on vielä kehittämisen varaa, mutta ehkä ensi kesänä toiminta on järjestetty haluamallani tavalla. Minä näen, että ympärivuotisen urheilukerhotoiminnan organisointi kuuluu jatkossa Kalajoki-Akatemialle. Kalajoen lukion urheilulinjojen toiminta on saatava vielä vetovoimaisemmaksi ja siinäkin ratkaisu voisi olla vastuun siirtäminen suuremmassa määrin Kalajoki-Akatemialle.
Koululaisten liikunnan lisäämiseen liittyy myös laatimani valtuustoaloite Rahjan koulun erikoistumisesta ja leirikoulutoiminnan tehostamisesta.

Kalajoelle ollaan tekemässä matkailustrategiaa ja sen on määrä olla valmiina tämän vuoden loppuun mennessä. Matkailustrategian laatii Creamentors www.cramentors.fi ja täällä Kalajoella sitä työstää Manu Aunola puh. 0400-529 418, sähköposti manu.aunola@creamentors.fi . Nyt on tärkeää, että hän saa riittävästi näkemyksiä asiasta yksittäisiltä kansalaisilta. Matkailustrategiaan liittyy oleellisesti myös uuden täysimittaisen urheiluhallin suunnittelu ja toteutus. Nyt on otettava kantaa tuleeko halli Särkille vai koulukeskuksen yhteyteen. Mikä on nykyisen raviradan tulevaisuus? Mikä on Hiihtomajan alueen tulevaisuus? Onko Hiekkasärkkien alueen suunnitelmat realistisia jne. Mikä on Kalajoen matkailun tulevaisuus ja suunta? Toivon, että kalajokiset ottavat yhteyttä suoraan ko. konsulttiin ja esittävät omat mielipiteensä asioista. Minun ajatukseni on hiihtotunnelin toteuttaminen Hiihtomajan alueelle. Olen tehnyt siitä myös valtuustoaloitteen.

Valtuusto käsitteli jo viime kokouksessaan suunnitelman ikääntyneen väestön toimintakyvyn turvaamiseksi vuoteen 2025 saakka. Siinä kiinnitetään huomiota ennaltaehkäisevään toimintaan. Myös erityisliikunnan kehittämissuunnitelma-asiasta oli tilaisuus 01.10.2014. Tässä suunnitelmassa keskitytään myös ennaltaehkäisevään toimintaan ja yhteistoiminaan. Tämä merkitsee liikuntamahdollisuuksien lisäämistä myös erityisliikunnan osalle. Erityisliikunnalla ymmärrämme pitkäaikaisairaiden, iäkkäiden ja eri tavalla vammaisten liikuntaa. Mielestäni myös tämän työn organisointi kuuluu Kalajoki-Akatemialle. Asian eteenpäin viemiseksi on perustettava työryhmä perusturvalautakunna toimesta. Olen valmis tuon työryhmän puheenjohtajaksi jo siitä syystä, että poliittinen tasapuolisuus Kalajoella toteutuu.

Tänään maanantaina Kalajoen kaupunginhallituksella on viimeisteltävänä Kalajoen kaupungin lausunto Sote-asiassa, jossa sote-ratkaisun hinnaksi Kalajoelle on tulossa 6 miljoonaa. Tätä meidän on vaikea hyväksyä. Esitetty sote-ratkaisu tuhoaisi koko Kalajoen kaupungin talouden. Mielestäni kaupunginhallituksen on terävoitettava lausuntoaan. Olen käynyt asiasta sähköpostivaihtoa kansanedustajien kanssa. Ikävä kyllä he ovat yhtä ulkona asiasta kuin ministeri Huovinenkin.

Keskiviikkona käsitellään Kalajoen kaupungin ensi vuoden talousarvion sopeutusta. Tarve on n. 1,4 miljoonaa euroa ensi vuonna. Esityksessä on jaettu sopeutus eri sektoreille, mutta se on vain esitys. Nyt tullaan käymään ehkä kiivastakin keskustelua siitä, mikä on Kalajoen kaupungin opetuspalveluiden ratkaisu. Mistä säästetään ja miten säästetään. Joudutaanko irtisanomaan henkilöstöä? Onko koulucampusajatus vielä tapeetilla? Onko asia päätetty jo Puoskarien peiton alla? Olen sitä mieltä, että nyt joudutaan purkamaan hallintoa ja tarkastelemaan sitä, että ketä ilman me ei tulla toimeen. Enää ei riitä se, että kuka on tarpeellinen.

Torstaina käsitellään Rautiossa energia-asioita ja sitä miten ihmisiä Kalajoella voidaan jatkossa työllistää bioenergian avulla turvata eri kylien elinmahdollisuudet. Toivon, että kalajokiset tulevat aktiivisesti mukaan Raution tilaisuuteen ensi torstaina 9.10 ja osallistuvat myös tutustumismatkaan 6.11. Kempeleen yrityskortteliin, sekä Alpuan voimalaan ja Lumijoen Lumituuli Oy:n yhteiskunnallisen yrityksen tuulivoimalaan. Bioenergialla on tulevaisuutta. Nyt asia on saatava suuren yleisön tietoisuuteen.

JHT:lle vierastappio Rovaniemellä

Tapion Tuvalla Ars-Kalajoen taidenäyttely lokakuun ajan

Särkä taisteli

Sote-soppa kiehuu

Soten kapitaatiomalli mullistaa kuntien rahoitusosuudet


Valtuusto näytti kaapin paikan

Hyvät kuntapäättäjät

Elokuun kiriisi

Toimi Pitkänen , Veli Lehtelä - soutuveljet
http://urheilunhistoria.blogspot.fi/2014/10/toimi-pitkanen-veli-lehtela-soutuveljet.html


Talvisodassa kaatuneet himankalaiset

Toimittajat Tuuli Toivanen ja Päivi Happonen

Pankkikriisin karmea totuus julki

Pro Real Life edunvalvontayhdistyksen täydennetty lausunto HE 77/2014 vp


Suomisarjan otteluohjelma kaudelle 2014-2015

Uutiset

MTV3
http://www.mtv.fi/

Yle.fi
http://yle.fi/

Asiantuntija: Kunnat eivät ymmärrä Fennovoiman riskejä – piikki on auki tappiin asti
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7119250.html#.VComLbdUN94.facebook

Oikeustiteilijät kauhistelevat esitystä uudeksi isyyslaiksi

http://www.hs.fi/kotimaa/a1412479060862

Mihin Stockmannin vetovoima katosi?

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1412309287114

Kunnat muuttuivat, mutta toisin kuin hallitus halusi

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1412393556804

Tuulivoima voi tyssätä terveyshaittoihin – video näyttää, millaista on asua voimalan naapurissa

http://www.hs.fi/kotimaa/a1412395051781

Suomessa lietsotaan ääri-islamia: Turussa asuva mies julkaisi värväysvideon
http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1412301603839

Asiantuntija arvioi: Tästä syystä Rovion menestys romahti
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014100518721513_uu.shtml

Vihattu paskalaki: ”Kumotaan ja rahat takaisin”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72723-vihattu-paskalaki-kumotaan-ja-rahat-takaisin

Koulutusyhtymä irtisanoo, myy kiinteistöjä ja karsii opetusta Keski-Pohjanmaalla
http://yle.fi/uutiset/koulutusyhtyma_irtisanoo_myy_kiinteistoja_ja_karsii_opetusta_keski-pohjanmaalla/7508282

Suomitytöt jihadisteina
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014100618721289_uu.shtml

Kevan potkut saanut johtaja Merja Ailus puhuu suunsa puhtaaksi
http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1412301591477

MOT: Kekkonen yritettiin murhata
http://yle.fi/uutiset/mot_kekkonen_yritettiin_murhata/7511022


Mielenkiintoiset blogit


Vapauttaako hallitus 90 luvun laman velkavangit?
http://mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175373-vapauttaako-hallitus-90-luvun-laman-velkavangit
Erkin kommentti:RIKOSILMOITUS VALTIOPETOKSESTA
http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.fi/2014/07/rikosilmoitus-valtiopetoksesta.html
ml
Lamavelallisten myynti velkaorjiksi Norjaan - mitä vastaavat Paavo Lipponen, Suvi-Anne Siimes ja Sauli Niinistö
http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-lamavelallisten-myynti-velkaorjiksi-norjaan-mita-vastaavat-paavo-lipponen-ja-suvi-anne-siimes

South Stream -kaasuputkihanke etenee Euroopan komission vastustuksesta huolimatta
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=1184

Pitäisikö Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuksista luopua?
http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_suomen_ja_venajan_kaksoiskansalaisuuksista_luopua/750430
Putin ja sosiaalitantat
http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2014/10/06/putin-ja-sosiaalitantat/


Mielipiteeni


Kylmä totuus on, että ihminen lihoo, jos hän saa energiaa enemmän kuin kuluttaa. Ei ole mitään eroa siinä tuleeko energia ruoista vai juomista. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka juovat vettä ennen ateriaa, syövät vähemmän ja heidän on helpompi päästä ylimääräsisistä kiloistaan eroon kun sellaisten henkilöiden, jotka eivät juo vettä. Vesi täyttää vatsan, minkä vuoksi ei tarvitse syödä niin paljon kuin tyhjään vatsaan. Vedessä ei ole yhtään rasvaa eikä energiaa, ja lisäksi veden juominen ehkäisee ylensyömistä. Vetta kannattaa juoda mahdollisimman paljon.
Mustassa, makeuttamattomassa kahvissa on vain 5 kcal energiaa. Makeutetussa jääteessä on saman verran energiaa kuin virvoitusjuomissa. Vihannesmehuissa on paljon erilaisia ravintoaineita ja erittäin vähän energiaa.


Päivän mietelause


Älä lyö vaimoasi, älä edes kukkasella.
Avioliitto: muisto rakkaudesta.
Vaimo: entinen rakastettu.
Naimisiinmeno merkitsee sitä, että velvollisuudet kaksinkertaistuvat ja oikeuden puolittuvat.
Ennen mies meni naimisiin naisen kanssa opittuaan tuntemaan hänet. Nykyään erotaan samasta syystä.
Parasta kaikesta on kuuluminen perheeseen. Tuleminen kotiin ilman fanfaareja ja vain astumalla sisään. Kuuluminern toinen toisilleen.

Värssy

Ikävä on yksinänsä
olo maamme päällä,
kumppanitta kuljskellen
turha kaikki täällä.

Laulu, mikä on jäänyt mieleeni

Meiju Suvas-Tahdon sinut
http://www.youtube.com/watch?v=Fk3wYWgbEHw

Eilen kun mä tiennyt en
http://www.youtube.com/watch?v=HnWnJmGIqi8

Fredi - Puhu hiljaa rakkaudesta
http://www.youtube.com/watch?v=Ekp-GWHILXw


Terveys ja liikunta

Paino 99,2 kg, verenpaine 168/99 lepopulssi 45. Uinti 1000 m / 82000 m, Jumppa 30 min / 4140 min. Kuntosali 0 min/ 5720 min, Kävely 0 km/ 402 km Pyöräily 0 km /
3028 km, Hiihto 0 km/ 5km, juoksu 0 / 9 km, rullaluistelu 0 / 1 km.

Loppukevennys

Vissymiehen kootut
https://www.youtube.com/watch?v=Rsbib7g-H6c&list=PL6AD286BB4ADA1316&index=3

Laiva oli uppoamassa. Kapteeni huusi: Osaako kukaan rukoilla? Yksi merimies ilmoittautui. - Hyvä, te jäätte laivaan, pelastusliivejä on yksi liian vähän.


-Tiedätkö mitä tekisin, jos yrittäisit rakastella kanssani, Janne? -En, enhän minä... -Etkö ole edes yhtään utelias?

-Kuulin sinua kehuttavan eilisiltana. -Niinkö, mitä minusta sanottiin? -Että, muistutat hyvin paljon minua.

Mies pyrki maksulliseen käymälään. - Se on sitten yksi markka, ilmoitti lipunmyyjä.
- Mitä! Meillä Hämeenlinnassa se on vain 50 penniä. - Hyvin mahdollista, mutta sinne te ette nyt ehdi.

Englantilainen rouva suunnitteli matkustavansa lomalla saksalaisen ystävättärensä luo. Niinpä hän kirjoitti kirjeen ystävättärelleen ja kyseli tarkemmin mahdollisuudesta majoittua tämän kotikylään. Hän kysyi mm. onko siellä kunnollinen WC. Saksalaisrouvalle tuli kuitenkin ongelma, sillä hän ei tiennyt, mitä moinen kirjainyhdistelmä tarkoittaa. Hän meni kysymään neuvoa kylän papilta, mutta tämäkään ei ollut ikinä kuullut moisesta lyhenteestä. Hän kuitenkin arveli, että rouva oli uskovainen ihminen, joka halusi tietää, onko paikkakunnalla puukirkkoa, Wood Church. Niinpä hän kirjoitti vastauksen englantilaisladylle:
- Arvoisa rouva. Iloksenne voin ilmoittaa, että kylässämme on kuin onkin tiedustelemanne rakennus. Se sijaitsee vain puolen tunnin kävelymatkan päässä kylästä luonnonkauniilla paikalla tuuhean havumetsän keskellä. Ovet ovat auki torstaisin ja sunnuntaisin sekä muulloinkin tarpeen vaatiessa. Vain maanantaisin koko rakennus on varattu paikallisen ompeluseuran käyttöön. Paikalle kannattaa tulla ajoissa, sillä toisinaan sisään pyrkii niin paljon ihmisiä, että kaikki halukkaat eivät mahdu sisään. Yleensä tilaa kuitenkin riittää kaikille. Istumapaikkoja on yli sata, ja lisäksi on seisomapaikkoja. Suosittelen Teille erityisesti torstai-iltoja, sillä silloin ihmisille esiintyy paikallinen poikakuoro. Tulette huomaamaan, että vaikka rakennus on vanha, on sen akustiikka hyvä ja pienikin ääni kuuluu. Myös läheisen varuskunnan upseerit tulevat usein seuraamaan toimitusta. Vaimollani ja minulla ei ole ollut tilaisuutta käydä paikalla kahteen viikkoon, mikä onkin tuottanut meille suurta tuskaa.

Tamperelainen, turkulainen ja hesalainen juttelivat baaritiskillä. Tamperelainen virkkoi: – Mää tiedän Tampereella baarin, jossa saa ekan paukun ja kaks ekaa naista puoleen hintaan. Hesalainen sanoi: – Hesassa on sellainen baari, jossa saa ensimmäiset kolme naista puoleen hintaan ja viinat ei maksa mitään. Turkulainen tähän ylpeänä: – No mitä tuosta, mutta meillä Turuus on sellane seksibaari, jossa kuulemani mukaan sekä paukut että paneminen molemmat ovat täysin ilmaisia. – Mistäs sinä tuon kuulit, hämmästelivät tamperelainen ja hesalainen. – Vaimo kertoi, vastasi turkulainen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti